De behandeling

Bij het eerste consult wil de osteopaat weten wat de klachten nu zijn, welke er eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiënt al heeft gehad. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De patiënt ligt of zit daarbij op een behandelbank. Het is van belang dat u als patiënt goed kunt ontspannen tijdens het onderzoek en de behandeling. Als u het bijvoorbeeld niet prettig vindt om in uw ondergoed op de behandelbank te moeten liggen, zorg dan voor makkelijk loszittende kleding. De meeste behandeltechnieken zijn hiermee goed uit te voeren. Na het onderzoek vertelt de osteopaat wat zijn bevindingen zijn en of osteopathie geschikt is voor de klacht. Het kan ook het zijn dat de osteopaat verwijst naar de huisarts of andere behandelaar voor nader onderzoek.

Indien er behandelt kan worden, bespreekt de osteopaat welke behandeldoelen haalbaar zijn en de behandeling die hij daarvoor nodig acht. Soms worden er oefeningen en leefstijladviezen meegegeven om het effect van de behandeling te ondersteunen.

De osteopaat is in staat om te herkennen welke weefsels van het lichaam minder bewegelijk zijn geworden. Bij een behandeling richt de osteopaat zich op die delen die een klacht in het lichaam veroorzaken of in stand houden. Het kan zijn dat de osteopaat op een andere plaats op het lichaam behandelt dan de plek waar de klacht zich bevindt.

De osteopaat werkt met zijn handen en gebruikt geen apparatuur. Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet. De osteopaat zal in een behandeling proberen de oorzaak van een klacht (bewegingsverlies of spanning) weg te nemen, met het doel het lichaam in staat te stellen om zichzelf verder te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet altijd kort op elkaar.

Neem mee voor de behandeling:
Indien u wenst kunt u, in verband met de hygiëne, uw eigen (hand)doek meenemen voor op de behandeltafel.

Baby's:

  • een dekentje om op te liggen
  • een hydrofiel/spuugdoek
  • een speen
  • een speeltje ter afleiding.