Behandeling van baby’s en kinderen

iStock_000003549718Medium

De osteopatische benadering van een pasgeborene of ouder kind is niet veel anders dan die van een volwassene. Nu zal er ook een intake (anamnese) plaatsvinden, maar die verloopt via de ouders. De osteopaat zal naast de anamnese ook heel veel informatie uit de observatie en onderzoek halen. Voor het onderzoek wordt het kind uitgekleed op luier of romper/onderbroek na. Het kind wordt nauwkeurig geobserveerd. De osteopaat zal het hele lichaam van het kind net zoals bij een volwassene onderzoeken.

Een bezoek bij de osteopaat is een nieuwe beleving voor het kind én vaak ook voor de ouders. Een kind is nieuwsgierig en daarom is het goed om uw kind voor te bereiden op het osteopatisch onderzoek en de behandeling. Vertel hem of haar dat jullie naar een osteopaat gaan en vertel ook waarom. Als ouder kunt u bijdragen aan een rustige behandeling door op voorhand spelenderwijze uw kind te vertellen en te laten voelen dat de osteopaat de voetjes, de knieën, het bekken, de handen, de armen, het nekje en hoofdje zal aanraken. Vertel hen dat ze een tijd op een behandeltafel zullen liggen of zitten. Dit is soms een hele opdracht. Een osteopaat die veel kinderen behandelt, is handig in het behandelen van kinderen die heel beweeglijk zijn. Om deze reden worden kleine kinderen soms behandeld terwijl ze op schoot zitten. Denk eraan om een speelgoedje, leuk filmpje, een speen of een flesje drinken mee te nemen. Jonge kinderen hebben graag bekend speelgoed om zich heen. Soms wordt tijdens de behandeling aan de ouder gevraagd om het kindje wat af te leiden door bijvoorbeeld een boekje voor te lezen zodat de osteopaat zich kan concentreren op de behandeling.

Bij de behandeling van baby's worden uitsluitend zachte en subtiele technieken gebruikt. Een baby wordt hierbij niet geforceerd in bepaalde posities gehouden.